HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

A tökéletes tanulósarok kialakítása

Az iskolakezdés rengeteg változással jár, elképzelhető, hogy otthonodat is át kell alakítanod gyermeked számára, hogy igazi tanulószobát varázsolj neki.
Az otthoni tanulás helyszíne családonként igen eltérő lehet, befolyásolják a rendelkezésre álló szobák, illetve az egyéni szokások. A legáltalánosabb megoldás, amikor az íróasztal a gyerekszobában található. A nagyobb gyermekek esetében pedig szóba jöhet még a „dolgozószoba”, a tanulószoba, amely kellő komolyságot biztosít a tanuláshoz.
Természetesen nem csak az arra kijelölt helyeken lehet tanulni. Vannak, akiknek az étkezőasztal nyújt szimpatikus megoldást, mert az központi szerepet tölt be életükben.
A tanulás szinte egész életünkben a mindennapjaink részét képezi. Ezért nem árt figyelnünk a segítő és akadályozó körülményekre a hatékony tanulószoba kialakításánál.
1. Válassz csendes helyet!
A zajmentes környezet és a nyugalom rendkívül fontos a tanulósarok kiválasztásánál, hiszen gyermeked jobban tud koncentrálni, ha nem kapja fel a fejét minden zajra. Ha lehet, ne az utca felé nézzen a tanulásra szánt sarok.
2. Legyenek megfelelőek a fényviszonyok!
Figyelembe kell venned a fényviszonyokat a tanulósarok kialakításánál! Ha lehet, használd ki a természetes fényt, valamint egy jó asztali lámpára is szüksége lehet gyerkőcödnek.
3. Gondoskodj a szükséges bútorokról!
Fontos, hogy a sarkot/szobát funkciójának megfelelően rendezd be. Bár a környezet és a dizájn sem elhanyagolható, de a kényelem sokkal fontosabb. Az íróasztal kiválasztása nagy körültekintést igényel. Vedd figyelembe a gyermek magasságát.
A jó asztal elég széles, hisz rá kell férnie a számítógépnek az összes hozzávalókkal, ezek mellett pedig a nebulónak még írnia is kell. Ne feledkezz meg a fiókokról, hisz a rengeteg iskolai felszerelésnek bőven kell a hely! A könyvespolc is lényeges. Ha van rá lehetőséged, akár az egyik falra teljes egészében is felszerelhetsz polcokat, valamint kis könyvtárat is kialakíthatsz. 4. Milyen színeket választhatsz? Fehér vagy semleges, pasztell árnyalatot válassz a falra! Kerüld a túl élénk, vagy a túl világos színeket! Ne használd semmiképp a vöröset, a sárgát és a narancsot!
5. Dekorálj!
Törekedj arra, hogy a tanulósarok ne egy unalmas dolgozószobára vagy könyvtárra hasonlítson! Dobd fel, amennyire csak lehet növényekkel, virágokkal a természetesség és frissesség jegyében.
Valamint egy-egy szép poszter vagy kép is segíthet vidámabbá varázsolni a teret, de ne arra lásson rá.

6. Ne vonja el a figyelmét poszter, vagy játék!
A kiegészítőkkel is sokat ronthatunk vagy javíthatunk a hatáson. Egy-egy poszter néha tévútra vihet. Egy vadságot ábrázoló vagy éppen egy koncert hangulatát idéző plakát sem nagyon segít a tanulásban elmélyülni. Az íróasztalnak és környékének kialakításakor arra is kell törekedni, hogy az ne játszásra buzdítsa a gyereket. Lehetőleg háttal legyen minden csábításnak.

loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!